Katariina

Tarina

Tanssia, pilatesta ja barrea

Taustani on tanssin parissa – harrastin nuorena tavoitteellisesti klassista balettia sekä jazz- ja nykytanssia. Lukion jälkeen tanssiopettajaopinnot tuntuivat luontevalta jatkumolta pitkään jatkuneelle harrastukselle. Opiskeluaikana kuitenkin huomasin, että kiinnostuksenkohteeni ovat taiteellisen työskentelyn sijasta ennen kaikkea monipuolisessa fysiikka- ja oheisharjoittelussa. Kiinnostuksestani kertoo esimerkiksi se, että lempikurssini opiskeluvuosina oli kinesiologian kurssikokonaisuuteen kuuluva juoksutekniikka.

Innostus pilatesta kohtaan syttyi vaihto-oppilasaikana Tukholmassa. Olin huomaamattani jo pitkään kaivannut erilaista näkökulmaa liikkeeseen: keskittyminen kehon toiminnallisuuteen oli tervetullutta vaihtelua tanssisalissa peilin edessä vietetyille vuosille. Terveen kehonkuvan edistäminen onkin muotoutunut tärkeäksi osaksi opetusfilosofiaani ja tein aiheesta aikoinaan myös tanssinopettajakoulutuksen opinnäytetyöni.

Oivalluksia läheltä ja kaukaa

Vuonna 2015 aloitin Somatic Center Finlandin pitkän pilatesohjaajakoulutuksen. Lomamatka Los Angelesiin tutustutti minut myös barreen, joka silloin oli Suomessa vielä tuntematon laji. Taustani baletin, pilateksen ja ryhmäliikunnan parissa loi hyvät edellytykset barren ohjaamiselle ja aloitinkin lajin ohjaamisen Kuopiossa vuonna 2015, ensimmäisten joukossa Suomessa. Olen myös ensimmäisen suomalaisen koulutusorganisaation Barre Academyn sertifioima barreohjaaja.

Liikkumisen ilo osana elämää

Olen jatkokouluttautunut aktiivisesti koko urapolkuni ajan, niin tanssin kuin erilaisten kehomenetelmien parissa sekä avoimessa ammattikorkeakoulussa fysioterapian perusopintoja suorittaen. Viimeisimpänä suoritin laajat laitepilatesopinnot Pilates Place Lahdessa pilateskouluttaja Tarja Inovaaran opissa. Lisäksi olen toiminut Suomen pilatesyhdistyksen hallituksessa vuosina 2018-2022.

Sitä mukaa kun kokonaisvaltaisempi ymmärrykseni kehon toiminnasta on kasvanut, olen huomannut laadukkaan harjoittelun mukanaan tuomat positiiviset muutokset omassa elämässäni. Olen saanut kuntoutettua pitkään oikutelleen polveni sekä muita tanssivuosilta jääneitä kremppoja ja kehon käytön maneereita. Myös oma kehosuhteeni on muuttunut terveemmäksi ja lempeämmäksi. Nautin liikkumisesta omatoimisesti ja ohjatusti, joskin erityisesti viime vuodet pikkulapsiarjessa ja oman terveydentilan vaihdellessa ovat tuoneet perspektiiviä myös siihen, miten liikkuminen ei aina ole helppoa tai itsestäänselvää.

Olen aina viihtynyt lasten parissa – alkuperäinen urasuunnitelmani oli opettaa lapsille balettia – mutta sittemmin olen päätynyt ohjaamaan monipuolisesti liikuntaa kaiken ikäisille.  Lisäksi olen kerryttänyt työkokemusta asiakaspalvelun ja viestinnän parista. Tällä hetkellä opetan päätyökseni Lahdessa pilatesta, barrea ja tanssia taiteen perusopetuksessa. Syksyllä 2023 jään hetkeksi vanhempainvapaalle.

Laitepilates
Katariina Pahkala
Katariina Pahkala
Katariina Pahkala Blogi
Katariina Pahkala

Koulutus

2019 – 2022  Pilatesopettajakoulutus, matto- ja laite / Pilates Place Lahti

2019 Barre Academy- ohjaajakoulutus

2017 Spiraalistabilaatio- ohjaajakoulutus 1A ja 1B

2017 Savonia ammattikorkeakoulu, Fysioterapeutin koulutusohjelma (avoin amk)
Fysioterapian lähtökohdat ja toiminnalliset perusteet
sekä pehmytkudoskäsittelyt 5op (sis. 1,5 op harjoittelua),
Kasvu, kehitys ja oppiminen 5op (sis. 1,5 op harjoittelua)

2016 Dance Health Finland: Training tomorrow’s dancers-konferenssi

2015–2016 Somatic Pilates -ohjaajakoulutus

2013 Dans- och Cirkushögskolan (Tukholma), vaihto-opinnot

2010–2014 Savonia-ammattikorkeakoulu, Tanssinopettajan koulutusohjelma 240 op

Lisäksi useita lyhyempiä kursseja ja koulutuksia vuodesta 2011 alkaen.