Katariina

Tarina

Tanssia, pilatesta ja barrea

Taustani on tanssin parissa – harrastin nuorena tavoitteellisesti klassista balettia sekä jazz- ja nykytanssia. Lukion jälkeen tanssiopettajaopinnot tuntuivat luontevalta jatkumolta pitkään jatkuneelle harrastukselle. Opiskeluaikana kuitenkin huomasin, että kiinnostuksenkohteeni ovat taiteellisen työskentelyn sijasta ennen kaikkea monipuolisessa fysiikka- ja oheisharjoittelussa. Kiinnostuksestani kertoo esimerkiksi se, että lempikurssini opiskeluvuosina oli kinesiologian kurssikokonaisuuteen kuuluva juoksutekniikka.

Innostus pilatesta kohtaan syttyi vaihto-oppilasaikana Tukholmassa. Olin huomaamattani jo pitkään kaivannut erilaista näkökulmaa liikkeeseen: keskittyminen kehon toiminnallisuuteen oli tervetullutta vaihtelua tanssisalissa peilin edessä vietetyille vuosille. Terveen kehonkuvan edistäminen onkin muotoutunut tärkeäksi osaksi opetusfilosofiaani ja tein aiheesta aikoinaan myös opinnäytetyöni.

Oivalluksia läheltä ja kaukaa

Vuonna 2015 aloitin Somatic Center Finlandin pitkän pilatesohjaajakoulutuksen. Lomamatka Los Angelesiin tutustutti minut myös barreen, joka silloin oli Suomessa vielä tuntematon laji. Taustani baletin, pilateksen ja ryhmäliikunnan parissa loi hyvät edellytykset barren ohjaamiselle ja aloitinkin lajin ohjaamisen Kuopiossa vuonna 2015, ensimmäisten joukossa Suomessa. Olen myös ensimmäisen suomalaisen koulutusorganisaation Barre Academyn sertifioima barreohjaaja.

Liikkumisen ilo osana elämää

Olen jatkokouluttautunut aktiivisesti koko urapolkuni ajan, niin tanssin kuin erilaisten kehomenetelmien parissa sekä avoimessa ammattikorkeakoulussa fysioterapian perusopintoja suorittaen. Tällä hetkellä opiskelen laajoja laitepilatesopintoja Pilates Place Lahdessa pilateskouluttaja Tarja Inovaaran opissa. Vuosina 2018–2020 toimin Suomen pilatesyhdistyksen hallituksessa koulutusvastaavana.

Sitä mukaa kun kokonaisvaltaisempi ymmärrykseni kehon toiminnasta on kasvanut, olen huomannut laadukkaan harjoittelun mukanaan tuomat positiiviset muutokset omassa elämässäni. Olen saanut kuntoutettua pitkään oikutelleen polveni sekä muita tanssivuosilta jääneitä kremppoja ja kehon käytön maneereja. Myös oma kehosuhteeni on muuttunut terveemmäksi ja lempeämmäksi.  Nyt olen jälleen uuden kehollisen oppimatkan äärellä saatuani lapsen kesällä 2020. 

Olen aina viihtynyt lasten ja nuorten parissa – alkuperäinen urasuunnitelmani oli opettaa lapsille balettia – mutta sittemmin olen päätynyt ohjaamaan liikuntaa kaiken ikäisille, kaksivuotiaista yli kahdeksankymmentävuotiaisiin. Työskentelin pitkään Kuopiossa ohjaten monipuolisesti eri lajeja erilaisille kohderyhmille sekä asiakaspalvelun ja -viestinnän parissa. Tällä hetkellä opetan Lahdessa pääasiassa pilatesta ja barrea, mutta tanssi ja oheisharjoittelu erityisesti lasten ja nuorten kanssa ovat edelleen lähellä sydäntäni.

 
 

Koulutus

2019 – Laitepilatesopinnot Pilates Place Lahdessa

2019 Barre Academy- ohjaajakoulutus

2017 Spiraalistabilaatio- ohjaajakoulutus 1A ja 1B

2017 Savonia ammattikorkeakoulu, Fysioterapeutin koulutusohjelma (avoin amk)
Fysioterapian lähtökohdat ja toiminnalliset perusteet
sekä pehmytkudoskäsittelyt 5op (sis. 1,5 op harjoittelua),
Kasvu, kehitys ja oppiminen 5op (sis. 1,5 op harjoittelua)

2016 Dance Health Finland: Training tomorrow’s dancers-konferenssi

2015–2016 Somatic Pilates -ohjaajakoulutus

2013 Dans- och Cirkushögskolan (Tukholma), vaihto-opinnot

2010–2014 Savonia-ammattikorkeakoulu, Tanssinopettajan koulutusohjelma 240 op

Lisäksi useita lyhyempiä kursseja ja koulutuksia vuodesta 2011 alkaen.