Pilateksen aloittaminen: rehellinen kuvaus ensikosketuksesta pilatekseen

Netflix meillä on jaettuna perheen kesken, Viaplayta en ole kokeillut, HBO Nordicista luovuin mutta Pilates Anytime on ja pysyy.

Kyseessä on ikään kuin pilatesaiheinen Netflix, huippulaadukas ja hyvin toteutettu sivusto, jossa on video-ohjattuja pilatestunteja ja monenlaista videomateriaalia kaikesta mahdollisesta pilatekseen liittyvästä. Bongasin hetki sitten sivulta lyhyen videon, jolla Pilates Anytimen ohjaajat (kaikki kovan luokan tekijöitä) muistelivat ensikosketustaan pilatekseen.

”It was really hard and it felt like something… that would never end.”

”I was very confused about why I had to be on my back for an entire hour?” 

”My fist pilates experience… lot of crying. Very embarassing, especially for a guy in my age.”

Hahaa. Hulvatonta. Ryhdyin miettimään omaa ensikohtaamistani pilateksen kanssa.  

Olin nuorena mukana Suomen kansallisoopperan balettioppilaitoksen erikoiskoulutuksessa ja luulen ensikosketukseni pilatekseen tapahtuneen jo joskus noihin aikoihin. Olin tuolloin nuori ja hämmentynyt enkä muista koko ajasta juuri mitään, joten sitä ei varsinaisesti voida laskea. Tanssinopettajaopintojeni ensimmäisenä vuonna hakeuduin mielenkiinnosta nykyisen työpaikkani Element studion pilateksen peruskurssille. Vaihto-opintojen aikaan Danshögskolanissa meille taas tarjoiltiin ihailtavan säännöllisesti pilatesta ja treenasimme tuolloin myös laitteilla. Viimeistään Tukholmassa taisin päästä vainulle, aavistelin jo olevani oikeiden asioiden äärellä.  

Jostain syystä pilates on aina tuntunut aika luontevalta. Alkuunhan en tietenkään osannut mitään ja minulla oli melkoisia tanssimaneereja, mm. yliojentunut rintakehä ja yliliikkuva lanneranka… Muistan, miten lannerankani ”ruksui” tuohon aikaan aina, kun vaikkapa nousin tuolilta. Ei muuten rutise enää, kiitos paremman lihastuen!

Oikeastaan koen sujahtaneeni pilateksen pariin niin luontevasti, etten edes muista millaisia ajatuksia pilates minussa herätti, ennen kuin aloin tajuta hommasta jotain. Helpotuksen tunne tosin on sellainen, joka on jäänyt mieleen. Kun olin koko ikäni tuijottanut itseäni peilistä, tuntui pilatestunneilla näkökulman vaihtaminen helpottavalta: nyt mietinkin, miltä liike tuntuu ja miten keho toimii. Täysin liioittelematta olen sitä mieltä, että pilateksesta jyvälle pääseminen on parasta, mitä minulle ja keholleni on tapahtunut. 

Pilates vaatii kärsivällisyyttä eikä varmasti sovi kaikille. Toisaalta olen sitä mieltä, että jokaisen kannattaisi antaa lajille mahdollisuus. Totta kai samat hyvät vaikutukset voi löytää myös jonkun muun lajin parista, mutta harva metodi on yhtä kokonaisvaltaisesti ja tutkitusti toimiva kuin pilates.