Kuopio tanssii ja soi 2017 ja muita kesäkuulumisia

Kiireinen kevät vaati hiljentymistä hetkeksi.

Kevään ajan ”päätöissäni” riitti kuhinaa. Helmikuussa kävin lisäksi opettamassa jalkatekniikkaa Kuopion reippaan voimistelijoiden leirillä Vesileppiksessä. Hyvin varustellusta leiripaikasta löytyi runsaasti jumppapalloja, joten pääsin viimein opettamaan lattiatankoharjoitteita palloja hyödyntäen. Näitä tanssinomaisia harjoitteita olen sisällyttänyt aina silloin tällöin omaan salitreeniinin, saaden varmasti kinttua viskoessani kummeksuvia katseita kanssatreenajilta…   Nyt pääsin ensimmäistä kertaa rakentamaan koko tunnin ”tanko-osuuden” palloja hyödyntäen. Tätä olisi kiva opettaa enemmänkin! Lisäksi oli mielenkiintoista kurkistaa taas kerran tarkemmin voimistelijoiden maailmaan.

Kesäkuussa tämä nykyinen kotikaupunki Kuopio täyttyi taas festaritunnelmasta, kansainvälisen tason esityksistä sekä vanhoista ja uusista tutuista. Olen ollut Kuopio tanssii ja soi-festivaalilla mukana jo vuodesta 2005 asti, ensin Kansallisoopperan EK-koulutuksen oppilaana, sitten ammattiopintojen aikaan vapaaehtoistyöntekijänä ja nyt viimeisen kolmen vuoden ajan kurssiopettajana. Työteliäisyydestä ja tiiviistä aikataulustaan huolimatta tuo viikko on aina yksin kesän kohokodista! 

Tänä vuonna opetin nuorten tanssijoiden Smart Stretching-kurssin sekä pilatesta nuorille tanssijoille. Pilateskurssi vain vahvisti käsitystäni siitä, kuinka tärkeää olisi treenata ajatuksella, vaikka kerran viikossa ihan perusasioita, sekä tanssia tukevia harjoituksia että ”vastaliikkeitä” kehon hyvinvointia ajatellen.  Barrea oli tarjolla tänä vuonna kahden kurssin verran ja lisäksi vedin barre-treenin festivaalin järjestämällä tanssimaratonilla. Kokemuksia barresta voi lukea niin Savon sanomien Viidentoista villitys- blogista kuin Teräsmeduusat-sivustoltakin.

Esitysten katsominen jää harmillisesti aina vähemmälle, sillä opetusta on niin paljon. Tänä vuonna kävimme kollegoiden kanssa katsomassa kaksi esitystä, Dada Masilon version Giselle-baletista ja Nederlands Dans Theatre 2:n koreografiakattauksen. Molemmat olivat onneksi nappivalintoja.

Raskaan kevään ja intensiivisen tanssiviikon jälkeen niin keho kuin mieli kaipasivat palautumista. Otinkin tarkoituksella hiukan etäisyyttä tanssin ja kehonhallinnan maailmaan. Lomailin viikon Kreetalla, uin paljon, suppailin niin Tampereella, Lahdessa kuin Vehmersalmella. Lisäksi tuli kokeiltua ensimmäistä kertaa kalliokiipeilyä kavereidemme Topin ja Katin ammattitaitoisessa ohjauksessa.  Jos kaipaat erilaista, haastavaa, hauskaa ja vähän jännääkin tekemistä Tampereen seudulla, kannattaa tsekata: http://kiipeemäki.fi/

Kesän rauhoittuminen kannatti ja syksy onkin käynnistynyt hyvällä energialla. Olen löytänyt pitkästä aikaa hyvän tasapainon opettamisen, oman treenin ja muun työn välille. Ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen minulla on viisipäiväinen työviikko ja vapaat viikonloput. Lisäksi muutimme kesällä ihan rautatieaseman viereen, mikä on helpottanut reissutyöläisen elämää. Syksyyn on tähän asti sisältynyt Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen Ammattitreenejä, Lavis-ohjaajakoulutus ja huomenna suuntaan Ouluun opettamaan balettia joukkuevoimistelijoille. 

Mitäköhän kaikkea sitä vielä loppuvuodelle kehittäisi?