Juuri nyt kiinnostaa: Stressin lieventäminen, vagushermo ja ”Your teaser”

1. Vagushermo

Olen kausiajattelija. Vuonna 2014 ajattelin lähinnä pakaralihaksia. Tällä hetkellä olen erityisen kiinnostunut stressistä fysiologisena reaktiona ja siitä, kuinka psyykkistä ja fyysistä terveyttä voidaan kohentaa kehon fysiologista tilaa rauhoittamalla. 

Lyhyestihän homma menee näin: sympaattinen ja parasympaattinen hermosto ovat autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston osia, jotka optimitilanteessa toimivat hyvässä yhteistyössä keskenään. Stressitilanteessa tasapaino näiden kahden välillä saattaa kuitenkin järkkyä, sympaattinen hermosto pysyy aktiivisena pitäen yllä suorituskykyämme eikä parasympaattinen hermosto pääse omiin hommiinsa, vastaamaan kehon palautumisesta. Kehossamme saattaa olla fyisologinen stressireaktio, vaikka pää sanoisi että ”ei tässä mitään, täähän on tällaista normaalia kiirettä.” Pidemmän päälle ei ollenkaan hyvä homma terveyden kannalta.

Pari viikkoa sitten törmäsin kirjoitukseen vagushermosta eli kiertäjähermosta, joka on tärkein parasympaattinen hermomme. Parasympaattinen hermosto ja sen tehtävät olivat toki ennestään tuttuja, mutta en ollut parasympaattisen hermoston tarkempaan anatomiaan juuri tutustunut. Vagushermon sijainti selittää sitä, miten laajasti parasympaattisen hermoston aktivoituminen vaikuttaa koko kehoon. Hermo nimittäin ulottuu aivorungosta kehon kaikkiin tärkeisiin elimiin, mm. sydämeen, keuhkoihin ja suolistoon. Tultuani tietoiseksi tästä vagushermosta intouduin taas aiheesta, joka on ollut mielen päällä koko alkuvuoden; kuinka paljon voisikaan tukea omaa hyvinvointiaan aktivoimalla tietoisesti parasympaattista hermostoa?

Vagushermoakin nimittäin voi tietoisesti aktivoida usein eri konstein, joista nopein (ja helpoin?) on syvät, rauhalliset hengitykset. Muistinko kertoa, miten innoissani olen viime aikoina ollut myös hengityksestä? Vagushermon aktivointi lievittää kipua, alentaa verenpainetta, tehostaa suoliston toimintaa ja mahdollisesti lievittää erilaisia tulehdustiloja kehossa. Huikaisevaa, että elimistössämme on tällaisia systeemejä! Tajuaisimmepa käyttää niitä vielä enemmän hyödyksi.

2. Pilates Unfiltered-podcast ja ”your teaser”

Olen tykästynyt podcasteihin elämäni taustaäänenä, ja tämän podcastin löydettyäni olinkin innoissani siitä, että voin nyt lisätä pilatespuhetta kaiken tekemiseni taustalle. Tosin vain sellaisen tekemisen, jonka voi hoitaa aika lailla autopilotilla – englanninkielistä podcastia kuunnellessa joutuu keskittymään enemmän, varsinkin jos aihe on kovin tieteellinen tai sisältää businezz-termejä.  Podcastin teema on ”spirited discussions on the Pilates culture with industry leaders and hidden gems.” 

Ihan kaikkea kuulemaansa ei voi suoraan verrata tai tuoda tänne suomalaiseen pilateskulttuuriin, on nimittäin hommat ja ”industry” vähän enemmän isollaan tuolla rapakon takana. On kuitenkin mielenkiintoista kuulla ilmiöistä ja aiheista, jotka siellä puhututtavat – enemmin tai myöhemmin ne tulevat näkymään, tai ovat jo nähtävissä jollain tapaa myös täällä meillä.

Yksi Pilates Anytime-suosikeistani, Benjamin Degenhardt, esitti haastattelussaan ajatuksen, jota olen fiilistellyt nyt viikon verran. Degenhardt kertoi, että häntä opettajana innostaa tällä hetkellä erityisesti ”the”-etuliitteen vaihtaminen ”your”-etuliitteeseen, kun puhutaan klassisista pilatesliikeistä eli nistä, jotka Joseph Pilates vuosikymmeniä sitten loi ja joita edelleen käytämme pohjana tämän metodin liikekielelle.

THE Teaser kuulostaa siltä, että on olemassa täydellinen liike ja muoto, johon kaikkien tulisi pyrkiä. YOUR Teaser taas on liikkeellinen haaste, jota työstää omalla sen hetkisellä energialla, keholla ja mielentilalla. Yhdellä etuliitteen muutoksella voidaan ohjata koko treeni täydellisen muodon ja liikkeen tavoittelusta ”tee parhaasi käyttäen sitä, mitä sinulla on”-treeniksi. Armollista, inhimillisempää ja yksilökeskeisempää.

3. Juliaihminen-blogi, Janelle Monae, asiakaskokemuksen kehittäminen, kirjoittaminen, tekemisen ja tekemättömyyden suhde arjessani, Tommi Läntisen Kevät ja minä- biisin kuunteleminen repeatilla.