Hallittu liike on lääke – miksi pilates auttaa selkäkipuun?

(Julkaistu alun perin Pilates Place Lahden sivuilla.) 

Pilates sopii kuntouttavaksi liikunnaksi

Viime syksyn aikana julkaistu tutkimustieto vahvistaa kokemuksen, jonka moni pilatesharrastaja on havainnut omassa kehossaan: säännöllinen pilatesharjoittelu vähentää selkäkipuja ja epämääräisiä kolotuksia myös muualla kehossa. Selkäkipuun on aiemmin saatettu suositella lääkkeeksi lepoa, mutta nykyisten suositusten mukaan kipua tulisikin hoitaa levon sijaan liikunnalla. Kuntoutukseksi sopivan liikunnan sisällöstä on kuitenkin aiemmin ollut eriäviä näkemyksiä.

Selkäkipu on paitsi kiusallinen vaiva yksilön kannalta, myös laajempi yhteiskunnallinen ongelma: Tehy-lehden artikkeli kertoo, että ”Kelan sairausvakuutustilaston mukaan selkäkivut ovat mielialahäiriöiden jälkeen toiseksi yleisin yli kymmenen päivän sairauspoissaolojen aiheuttaja, mikä tarkoittaa työikäisellä väestöllä noin 1,7 miljoonaa sairauspoissaolopäivää vuodessa. Kelan korvaamien selkäkivusta aiheutuvien sairauspäivärahojen summa on noin 104 miljoonaa euroa vuodessa.”

Harjoittelu auttaa epäspesifiin kipuun

Terveysliikunnan edistämiseen keskittyvä suomalainen tutkimusorganisaatio UKK-instituutti toteutti hiljattain kaksivuotisen NURSE-tutkimuksen, jossa selvitettiin lihaskuntoharjoittelun sekä selkäneuvonnan vaikutuksia hoitohenkilöstön selkäkipuun ja muihin siihen liittyviin ongelmiin. Tutkimukseen osallistui 219 fyysisesti raskaissa hoitotehtävissä työskentelevää sairaanhoitajaa, joilla oli ollut selkäkipuja alle puolen vuoden ajan. Harjoittelun vaikutusta tutkittiin erityisesti epäspesifin selkäkivun – vaivojen ja kiputilojen, joihin ei ole löydetty selkeää diagnoosia – hoidossa. Suurin osa alaselkäkivusta onkin epäspesifiä.

Kerta viikossa riittää

Pilatestyyppisen lihaskuntoharjoittelun teho perustuu tutkimuksen mukaan selän asennon ja liikkeen hallintaan. Kokenut pilatesohjaaja osaa havainnoida, ohjeistaa ja tarvittaessa korjata asiakkaan selkärangan asentoa liikkeitä tehdessä, jolloin harjoittelusta tulee tarkkaa ja tehokasta. Selkäkivun voimakkuus väheni ja vatsalihasvoima kehittyi tutkimuksen aikana vähintään kerran viikossa harjoitelleilla hoitotyöntekijöillä. Tämä onkin yksi laadukkaan pilatesharjoittelun parhaita puolia: jo kerta viikossa voi riittää tuloksien saavuttamiseen.

Kaikki irti pilateksesta

Pilatesta on mahdollista harjoitella niin matolla kuin laitteilla. Mattopilates on Suomessa vielä yleisempää, vaikka myös jousivastuksilla varustetut laitteet kuuluvat olennaisesti menetelmään. Pilates Place Lahdessa pääset harjoittelemaan molemmilla – moni kokeekin matto- ja laiteharjoittelun yhdistelmän mielekkääksi ja oivalluttavaksi tavaksi harjoitella. Tule tutustumaan pilatekseen tiiviskurssilla, laiteharjoitteluun Reformer-startissa tai varmista parhaat hyödyt sitoutumalla säännölliseen harjoitteluun viikottaisilla mattotunneilla.

Olisiko tämä se vuosi, kun satunnaiset tai säännölliset selkäkivut ja -kolotukset jäävät historiaan?